4. Laisvalaikio užimtumo formų įvairovė

Parenkant tam tikrą veiklą konkrečiam vyresnio amžiaus asmeniui būtina atkreipti dėmesį į keletą aspektų, tokių kaip laisvalaikio leidimo tikslus, vyresnio amžiaus asmens pasirinkimus bei laisvalaikio organizatoriaus rekomendacijas ir objektyvias galimybes.

Laisvalaikio tikslai atsiremia į išsiaiškinimą, kuri veikla geriausiai padės įgyvendinti iškeltus intervencijų tikslus. Renkantis veiklą svarbu atsižvelgti į vyresnio amžiaus asmens stipriąsias puses (pvz. visą gyvenimą sportavo) , trūkumus (didžiąją dalį gyvenimo buvo priklausomas nuo alkoholio), amžių (įvertinant skirtumus tarp kartų ir kitus grupės dalyvius- pvz. visi dalyviai 70-80 metų amžiaus, o Jūs siūlote į grupę prisijungti 60-mečiui), požiūrį, lytį ir tradicijas (kultūriniai ir religiniai aspektai gali nulemti asmens pasirinkimą, tai susiję su kultūriniais atskirų regionų ar tautybių ypatumais. Pvz. Turistų klubas, keliaujantis į šiltus kraštus greičiausiai norės laiko dalį praleisti prie jūros, kas yra susiję su maudymosi aprangos devėjimu, kai tuo tarpu atskiras religijas praktikuojantiems asmenims apsinuoginimas viešoje vietoje yra tabu. Iš kitos pusės vyresnio amžiaus moteriai, dalyvaujančiai šio klubo veikloje pati kėlionė į kitą šalį vienai, be antros pusės, gali atrodyti nepriimtina) .

Kliento pasirinkimas yra pačio vyresnio amžiaus asmens įvardinimas, kuri veikla jam atrodo pati prasmingiausia. Veiklos prasmingumas, pasirinkimas ir pasitenkinimas yra apspręsti kliento individualiais poreikiais, interesais ir motyvacija. Pasirinkimas neturėtų būti nulemtas Laisvalaikio orgaizatoriaus veiklos prasmingumo suvokimo, tačiau jis, gerbdamas kliento gebėjimą rinktis, galėtų pasiūlyti keletą alternatyvų. Remiantis profesine etika, laisvalaikio organizatorius šiuo atveju turėtų gerbti vyresnio amžiaus asmens pasirinkimą ir susilaikyti nuo asmeninio vertinimo, pateikiant neutralų veiklos terapinės naudos vertinimą.

Laisvalaikio organizatoriaus rekomendacijos. Kartais vyresnio amžiaus žmogus dėl savo charakterio ar psichinės sveikatos sutrikimų negeba pasirinkti laisvalaikio užimtumo formos arbą ją pasirenka neadekvačiai. Pvz. Parkinsono liga sergantis asmuo pageidauja dalyvauti kaligrafijos užsiėmimuose. Jis dalyvauti gali, tačiau tai neišvengiamai bus susiję su neigiama patirtimi, nes objektyvių sveikatos apribojimų. Šiuo atveju laisvalaikio organizatorius galėtų parinkti ir rekomenduoti šiam asmeniui kitą, jam labiau tinkamą ir tikėtinai daugiau džiaugsmo suteiksiančią veiklą. Kiekvienas laisvalaikio organizatorius, vadovaudamasis savo profesine patirtimi, privalo turėti atitinkamą gebėjimų lygį parinkti tinkamą veiklą bei ją suorganizuoti ar pravesti, je jis užsiėmimus veda tiesiogiai pats.

Praktinių galimybių įvertinimas. Įvertinama kokia veikla būtų sėkmingiausia ir naudingiausia asmeniui panaudojant jo turimus išteklius. Riboti vyresnio amžiaus asmenų ištekliai gali būti kliūtis kai kurioms veiklų rūšims. Ribotos lėšos gali sumažinti galimybes įsigyti brangią įrangą, pvz., vyresnio amžiaus asmeniui mokantis savarankiškai naudotis ir dirbti kompiuteriu jis gali neturėti galimybės įsigyti kompiuterį naudojimui namuose. Arba jį įsigyti, tačiau neišgalėti įsigyti legalių prigramų ar mokėti mėnesinio interneto abonemento mokesčio. Iš kitos pusės riboti ištekliai gali tapti naujų idėjų ir kūrybiškumo šaltiniu. Nagrinėjamu atveju vyresnio amžiaus asmuo gali įsigyti bibliotekos abonementą, kur galės nemokanai ir neribojamai naudotis bibliotekoje esančiais kompiuteriais su instaliuota įranga bei internetu.

Veiklos programos suderinime labai svarbu sudaryti visos laisvalaikio užimtumo programos planą ir įvertinti jos naudą klientui (Finlay, 1995).

Laisvalaikio organizavimui yra naudojama daugelis pačių įvairiausių veiklų, tokių kaip užduočių atlikimas, socialinė veikla, bendravimas ir dalijimasisi bei psichoterapija.

Užduočių atlikimo veikla. Bendras šių veiklų tikslas - pagerinti kasdieninio gyvenimo, darbo ir užduočių atlikimo gebėjimus. Naudojamos veiklos: maisto gaminimas, įvairios neįgaliųjų dirbtuvės, sodininkystė ir pan. Vyresnio amžiaus klientams ypač naudinga orientavimosi realybėje veikla (atmintį lavinantys žaidimai).

Socialinė veikla. Pirminis socialinės veiklos laisvalaikio organizaviem tikslas yra suteikti šioje veikloje dalyvaujantiems asmenims pasitenkinimą ir lavinti laisvalaikio praleidimo gebėjimus. Daugelis amatų, nuo tradicinio krepšių pynimo iki labiau šiuolaikinių, tokių kaip fotografija, tinka įvairaus amžiaus ir gebėjimų turintiems asmenims. Ši veikla naudinga tiek užduočių atlikimo gebėjimams vystyti, tiek socialinei sąveikai vykti. Įvairūs sportiniai žaidimai suteikia galimybę grupinei sąveikai, o be to, žaisti yra tiesiog smagu. Įvairūs kiti žaidimai (stalo žaidimai, šarados, kryžiažodžiai, bingo ir t.t.) gali padėti įgyvendinti įvairius klientų tikslus. Skirtingai nuo orientavimosi realybėje veiklos prisiminimų terapija siūlo galimybę vyresnio amžiaus klientams pasidalinti prisiminimais ir padiskutuoti, kaip pasikeitė laikai.

3pav. Užimtumo veiklos terapijoje

Bendravimo ir dalijimosi veikla. Jei kitų rūšių veikla gali būti tiek individuali, tiek grupinė, tai bendravimo ir dalijimo veikla užimtumo terapijoje yra tik grupinė. Grupės nariai skatinami dalintis patirtimi ir paremti bei padrąsinti vienas kitą. Diskusijų grupės gali būti formalios su aiškiai sutartomis taisyklėmis bei struktūra ir atvirkščiai, paremtos tik asmeniniu dalijimusi (pvz., laikraščio straipsnio skaitymas ir diskusija). Dramos terapija apima keletą veiklų, įskaitant žaidimus vaidmenimis ir komunikacinius pratimus. Socialinių įgūdžių lavinimo veikla pagrįsta elgesio terapijos technika - klientai nuosekliai mokomi socialinio elgesio.

Psichoterapinė veikla. Tai yra specializuota veikla, dažniausiai paremta psichodinamine teorija ir nukreipta į jausmų reiškimą bei jų analizę. Psichodramoje per žaidimus vaidmenimis klientai įgauna galimybę tyrinėti savo jausmus, pasąmoninius poreikius ir tarpusavio ryšius. Svarbu paminėti, kad jei kitose užimtumo formose jas organizuoti ir versti gali tiek socialinis darbuotojas, tike kitos specialybės darbuotojas, turintis tinkamą patirtį ir profesinį pasirengimą, tai psichoterapiją ir jos užsiėmimus (tiek individualius, tiek grupinius) vesti gali išimtinai psichoterapeutas, turintis oficialiai patvirtintą išsilavinimą ir kvalifikaciją.

Toliau pateiksime sugrupuotas galimas laisvalaikio užimtumo formas bei apžvelgsime jų ypatumus.

Paskutinį kartą modifikuota: Antradienis, 2014 rugsėjo 16, 13:21