4.2.5. Atsipalaidavimo technikos.

Paprastai jos priskiriamos psichoterapijos sričiai, tačiau išmokus gali būti taikomos individualiai. Atsipalaidavimo technikoms priskiriamos progresyvinė raumenų ir taikomoji relaksacijos, autogeninė treniruotė, meditacija.

Progresyvi raumenų relaksacija, dar kitaip vadinama PRR tai atsipalaidavimo metodas, kuris pagrįstas tuo, kad atpalaidavęs kūną žmogus atsipalaiduoja ir psichologiškai. Taikant PRR mažėja nerimas, retėja panikos priepuoliai, mažėja depresiškumas, gerėja miegas. Proceso eigoje atliekamas pasiruošimas relaksacijai, atpalaiduojantis kvėpavimas, raumenų įtempimo ir atpalaidavimo pratimai, kūno peržiūra „vidiniu žvilgsniu“, buvimas atsipalaidavimo būsenoje bei relaksacijos užbaigimas. Ši atsipalaidavimo technika padeda patirti gilią relaksaciją per sąlyginai trumpą laiko tarpą. Praktikuojantys šią relaksacijos techniką vyresnio amžiaus asmenys gali išmokti įtampą ir stresą. Šios technikos įtin efektyvios stengiantis įveikti nerimo sutrikimus, galvos skausmus, yra pastebėtas medicininis poveikis gydant epilepsiją.

Kitas atsipalaidavimo technikų būdas yra autogeninė treniruotė. Tai relaksacijos technika besiremianti saviįtaiga panyrant į transo būklę. Paprastai užsiėmimai turėtų būti atliekami patogiai ir komfortiškai atsipalaidavus, ramioje aplinkoje. Proceso metu svarbu nesistengti kovoti su kylančiais vaizdiniais, kurie kyla atliekant atsipalaidavimą ir fiziologinius pojūčius sukeliančias frazes. Atliekantis pratimus asmuo stengiasi įsivaizduoti, kad jo rankos ir kojos yra sunkios, šiltos, jo širdis plaka ramiai, jis ramiai kvėpuoja, jaučia šilumą saulės rezginio vietoje ir vėsumą kaktos srityje. Šios technikos veiksmingumas yra įrodytas gydant nerimo sutrikimus, nemigąįvairius psichosomatinius sutrikimus.

Atskirai dar galima įvardinti meditaciją, kuri ko gero labiausiai paplitusi tarp visų atsipalaidavimo technikų.

Visoms atsipalaidavimo pratyboms yra rekomenduojama rami ir saugiai leidžianti pasijusti aplinka. Kryptingai dirbant atssipalaidavimo technikų pagrindus galima įsisavinti per 5-7 užsiėmimus, kuriuos galima vėliau taikyti individualiai praktikuojant.

Paskutinį kartą modifikuota: Antradienis, 2014 rugsėjo 16, 14:08