4.3.5. Kiti rankdarbiai

Galima išskirti visa eilę kitų rankdarbių, kuriais galima užsiimti rankdarbių užsiėmimuose kūribingam ir tikslingam laisvalaikio praleidimui.

Dekupažas. Tai daiktų dekoravimas popieriumi ir servetėlėmis, juos apdorant specialiais lakais, tai siekiant išgauti sendinimo efektą. Šia technika galima dekoruoti pačius smulkiausius juvelyrikos dirbinius (pvz. auskarus) iki pačių stambiausių buities dalykų, kaip pavyzdžiui lovos ar spintos. Dekupažui reikalinga visa eilė specialių priemonių (paviršių, kurie bus dekupažuojami, jų valymo ir abrazūros priemonių- pavršius reikia paruošti dekoravimui, bei pačių dekoravimo priemonių- servetėlių, ryžių popieriaus, akrilo dažų, specialių sendinimo lakų).

Veltinis. Tai dirbinių ir gaminių iš veltos vilnos gaminimas. Paprastai derinamos kelios vilnos spalvos, derinant ir dedant viena ant kitos, drėkinant su muilu ir veliant specialiomis veltinio adatomis. Įvaldžius šią techniką, galima pati įvairiausia gaminių skalė- nuo vaikiškų žaislų iki pirties kepurių, tapkių ir skarų.

Karoliukų vėrimas. Smulkių karoliukų vėrimas, dar vadinamas biseriu, dažniausiai naudojami papuošalų gamybai ir rūbų dekoravimui. Tai labai senas menas, pirmieji karoliukų vėrimo pavyzdžiai, su kuriais galima susipažinti archeologinėse ekspozicijose, yra 40000 metų senumo ir yra rasti dabartinės Kenijos teritorijoje bei mokslininkų yra laikomi įrodymo, kad žmonijos lopšys yra būtent Afrika. Šis rankdarbių metodika remiasi smulkesnių ir stambesnių karoliukų jungimu tarpusavyje, išgaunant skirtingus raštus ir spalvinius derinius. Priklausomai nuo pasirinktų karoliukų, galimi labai paprasti ir kasdieniški papuošalai. Pasirinkus brangiųjų akmenų (tokių kaip perlai, pusbrangiai akmenys ar krikštolas), galima pagaminti labai brangius ir išskirtinius papuošalus.

Modelino dirbiniai. Modelinas tai plastiko masė, savotiška mums įprasto molio atmaina, iš pirmo žvilgsnio primenanti plasteliną. Moelino masės sudėtyje yra specialių patvarum, atsparumą dūžiams ir trūkimams užtikrinančių medžiagų. Nulipdytus ir išdžiovintus gaminius galima dažyti akriliniais dažais, jie gali būti klijuojami tarpusavyje, bei su kitomis medžiagomis. Norint, kad pagamintas gaminys būtų dar patvaresnis ir ilgaamžiškesnis jį galima padengti specialiais lakais. Tai nuostabus išradimas, skirtas įvairių amatų produktų modeliavimui ir gamybai. Padaryti iš jo galima bet ką- nuo segtukų ir unikalių karoliukų iki rankų darbo lėlių. Norintiems užsiimti šia laisvalaikio praleidimo forma teks įsigyti specialios modelino masės ir priemonių jos dažymui.

Apibendrintai galima sakyti, kad kiekvienu laikotarpiu egzistuoja tam tikros rankdarbių mados, kai vienu metu kažkuri technika yra labiau populiari už kitas. Paeksperimentavus iš egzistuojančio plataus pasirinkimo spektro galima atsirinkti tinkamiausią ir labiausiai dominantį.

Paskutinį kartą modifikuota: Antradienis, 2014 rugsėjo 16, 14:18