Kas yra socialinis kapitalas?

Socialinio kapitalo sąvoka yra daugiabriaunė, apimanti ir socialumo, ir kapitalo dimensijas. Šiuo atžvilgiu socialinio kapitalo reikšmės turi tris elementus:

  • vertės ir požiūriai, kuriantys pasitikėjimą ir abipusiškumą,
  • tinklai – įskaitant asmeninius ir organizacinius,
  • pasekmės.

Pačiame socialinio kapitalo koncepcijos centre atsiduria faktas, kad socialiniai tinklai turi vertę; trumpai tariant, socialinis kapitalas apibūdina socialinės organizacijos, tokios kaip tinklai, normas ir pasitikėjimą, kurie gali palengvinti veiksmus ir bendradarbiavimą siekiant abipusės naudos. Socialinis kapitalas reiškia bendrą visų (žmonėms pažįstamų) „socialinių tinklų“ vertę ir iš šių tinklų kylantį polinkį padėti vieniems dėl kitų (abipusiškumo norma).

Socialinio kapitalo koncepcija reiškia Pasaulio banko operacijų (ypač pagrįstų bendruomenės veiksmais) kokybės, efektyvumo ir tvarumo gerinimą. Norint socialinio kapitalo teoriją paversti praktiškesne struktūra, buvo išplėtota Socialinio kapitalo įgyvendinimo programa, grįsta išvadomis, padarytomis peržiūrėjus informaciją, gautą iš vidinių ir išorinių projektų, pasižymėjusių socialinio kapitalo komponentais. Pagrindinis programos tikslas – suteikti gaires, kaip socialinį kapitalągalima įtraukti į operacijas.

Paskutinį kartą modifikuota: Ketvirtadienis, 2014 rugsėjo 18, 14:15