Socialinis kapitalas ir bendruomenė

Socialinių sąveikų tarp kaimynų, draugų, grupių ir asociacijų narių kiekybė, kokybė ir patvarumas generuoja socialinį kapitalą ir gebėjimą dirbti kartu dėl bendros gerovės. Santykiai su giminaičiais, kaimynais ir draugais yra svarbus saugumo tinklas, būtinas išgyventi tuomet, kai buvusių saugumo tinklų nelieka ar jų nepakanka. Tai ypač naudinga skurdo atvejais. Socialinį kapitalą skurdžiai gyvenantieji gali naudoti kaip žmogiškojo ir fizinio kapitalo pakaitalą – ekspertų teigimu, socialinis kapitalas gali turėti teigiamos įtakos ne vien socialinio kapitalo gausių namų ūkių, bet ir visos bendruomenės gerovei ir klestėjimui. Socialinis kapitalas auga jį naudojant, todėl į jį ypač verta investuoti.

Valstybės politinė aplinka, kultūriniai veiksniai ir, vis labiau, pasaulinė ekonominė aplinka gali paskatinti socialinio kapitalo klestėjimą ar nykimą bendruomenės lygmenyje. Svarbios ir istorinės aplinkybės. Atlikdamas Italijos tyrimą, Robertas Putnamas atrado, kad dauguma ekonomine ir socialine sveikata pasižyminčių šalies regionų turi ilgą pilietinio dalyvavimo istoriją, kurios stokoja silpnesni regionai.

Pasitikėjimas tarp bendruomenės narių ir jų gebėjimas drauge dirbti dėl viešųjų gėrybių gali:

  • sumažinti tokias problemas kaip smurtas ir keliavimas be bilieto – stiprinant bendras vertybes ir elgesio normas,
  • didinti verslo galimybes teikiant neformalią prieigą prie kreditų ir mažinant transakcijų išlaidas,
  • pagerinti švietimo kokybę ir sveikatos paslaugų prieinamumą.

Ištyrę 87 kaimus Tanzanijoje, Deepa Narayan ir Lantas Pritchettas atrado, kad „socialiniam kapitalui“ išties būdingas kapitalas (nes jis didina pajamas) ir socialumas (nes namų ūkio pajamos priklauso ne vien nuo paties namų ūkio, bet ir nuo viso kaimo socialinio kapitalo).

Socialinio kapitalo kūrimas tarp bendruomenių ar skirtingų narių bendruomenių gali sutelkti daugiau finansavimo ir geresnes valstybės teikiamas paslaugas; pagerinti infrastruktūrą; suteikti prieigą prie platesnių rinkų ir formalių kreditų sistemų. Jis taip pat gali atverti naujas galimybes skurstantiesiems ir padėti bendruomenėms augti ekonomiškai.

Paskutinį kartą modifikuota: Ketvirtadienis, 2014 rugsėjo 18, 15:38