Švietimo ir mokymo aplinkos

Vyresnio amžiaus žmonių mokymas dažniausiai vyksta klasėse. Jose vykdomi mokymai dėl galimybių įsidarbinti, socialinio ir asmeninio tobulėjimo, įskaitant mokymąsi dėl malonumo.Mokymąsi kaip laisvalaikio užsiėmimą teikia savivaldybės, savanorių ir bendruomenės organizacijos bei privačios įmonės. Kai kuriose valstybėse šis mokymasis yra skirtas vyresnio amžiaus žmonėms, kurie iki tol nedalyvavo mokymesi.

Vyresnio amžiaus žmonėms skirtos suaugusiųjų mokymosi programos kai kuriose valstybėse, tokiose kaip Hong Kongas ir Ispanija, suteikia vyresnio amžiaus žmonėms galimybių dalyvauti formaliame mokyme, skirtame kvalifikacijoms įgyti, ir neformaliame mokyme asmeniniam tobulėjimui. Tai gali būti skaitmeninių įgūdžių, finansinio raštingumo, pomėgių, kalbų, istorijos ir menų kursai.

Kartais už mokymą moka patys besimokantieji. JAV laisvalaikio mokymąsi per šviečiamąsias keliones ir vyresniems nei 55 m. suaugusiesiems skirtus kursus universiteto ar mokyklų teritorijose esančiose klasėse teikia „Elderhostel“ organizacija, dar žinoma „Road Scholar“ vardu.

Ispanijoje vyresnio amžiaus žmonėms skirtos universiteto programos (PUMA) teikia vyresnio amžiaus žmonių asociacijos rengiamus universiteto kursus vyresnio amžiaus žmonėms.Universitetai teikia pagalbą dėl infrastruktūros: klasių ar kompiuterių, taip pat gali teikti lektorius ir mokymų vadovus bei konsultacijas dėl kursų.

„Experience Universities“ turi universitetų programas, kurias universiteto darbuotojai sukūrė kaip tretinio išsilavinimo tęsinį. Šios programos gali trukti kelerius metus. Vienerius mokymosi metus sudaro 18 val., iš viso programą sudaro 500 val.

Sveikatos paslaugų institucijos vis dažniau siūlo gydomojo švietimo programas vyresnio amžiaus žmonėms. Jose daugiausiai dėmesio skiriama specifinių sveikatos problemų valdymui ir mokymui, kaip susidoroti su dažniausiomis problemomis sergant skirtingomis ligomis.Toks mokymas vyresnio amžiaus žmonėms turėtų perduoti žinias ir įgūdžius, kad jie galėtų efektyviau susitvarkyti su savo sveikata ir sveikatos problemomis.

Stenfordo universitetas devintojo XX a. dešimtmečio sukūrė lėtinių ligų valdymo programą. Tai neprofesionalų vykdoma švietimo programa, kuria siekiama lėtinėmis ligomis (tokiomis kaip hipertenzija, artritas, širdies ligos, insultas, plaučių ligos ir diabetas) sergančius asmenis išmokyti efektyviai pasirūpinti savimi.JAV ši programa įgyvendinama plačiai, taip pat perkelta į kitas valstybes.

Ši programa trunka šešias savaites (2,5 trukmės sesijos vedamos klasėse grupėms nuo 10 iki 16 žmonių). Paprastai ji vykdoma vietos bendruomenės pastate.Sesijas veda kolega instruktorius, priklausantis besimokančiųjų amžiaus grupei ir taip pat sergantis lėtine liga. Programa vedama vietinėmis kalbomis, įskaitant ispanų ir kinų.Besimokantieji asmenys išmokomi kontroliuoti simptomus naudojant technikas, mitybos mokyčius, tvarkant miego ir poilsio režimą, tinkamai naudojant medikamentus, mankštinantis ir bendraujant su sveikatos priežiūros teikėjais.

Paskutinį kartą modifikuota: Antradienis, 2014 rugsėjo 16, 15:39