Galimybė įsidarbinti darbovietėje

Dirbančių asmenų galimybės įsidarbinti yra plėtojamos ir palaikomos vykdant mokymą, perduodant žinias ir pripažįstant ankstesnį mokymąsi. Darbo vietoje teikiamo specialiai vyresnio amžiaus žmonėms skirto mokymo pavyzdžiai:

  • Mokymai, suteikiantys kvalifikacijas.
  • Mokymais, skirti įgauti ar atgaivinti įgūdžius naudotis naujosiomis technologijomis.
  • IRT mokymo kursai, skirti atnaujinti žinias ir išlikti lankstiems žinių ekonomikos reikalavimų atžvilgiu.

Tikimasi, kad jie atgaivins vyresnio amžiaus darbuotojų mąžtantį našumą, suteiks naujų darbo galimybių darbo vietoje ir bus paskata išsaugoti darbą.

Mokymosi partnerystės „E-Com+45“ „Grundtvig“ projekte susitelkta ties el. kompetencijų ir el. komunikacijos įgūdžių teikimu vyresniems nei 45 m. amžiaus darbuotojams. Projektas pagerino IRT ir el. darbo švietimo programų, skirtų vyresnio amžiaus žmonėms, pedagoginius požiūrius ir turinį. Projekto partneriai: El. senjorų organizacija (FR), Federazione Nazionale dei pensionati, FNP-CISL (IT), NET-MEX Innovacios es Oktat Kft (HU), Sa Noored Teaduses ja, Ettevotluses (YSBF) (EE) ir Intelekti Ltd (BG).

Kalbant bendrai, stambesni darbdaviai daugiau investuoja į vyresnio amžiaus darbuotojams skirtą formalųjį ir neformalųjį mokymą, nes jie labiau linkę turėti amžiaus valdymo strategijas, suderinančias bendrą su darbu susijusį mokymą su konkrečioms amžiaus grupėms skirtomis mokymosi veiklomis (tokiomis kaip žinių perdavimas), taip pat kitomis veiklomis, tokiomis kaip išėjimo į pensiją planavimas.

BMW grupės amžiaus valdymo strategija „Šiandiena rytojui“ yra skirta spręsti daugeliui problemų, su kuriomis susiduriama senėjant darbo jėgai.

Šį integruotą požiūrį sudaro:

  • Kvalifikacijos – investavimas į mokymą ir švietimą, įskaitant specifinį vyresnio amžiaus darbuotojams skirtą mokymą, susitelkia su IT kvalifikacijomis ir į darbą orientuotu mokymu.
  • Sveikatos valdymas – teikia neformalias mokymosi veiklas, skirtas skatinti ir gerinti darbo jėgos sveikatą (pvz., apie ergonomiką, mankštą ir mitybą).
  • Darbo aplinka – įveda produktyvumą gerinančius pokyčius, tokius kaip sveikatos priežiūros valdymas, darbuotojų įgūdžių ir darbo aplinkos gerinimas, taip pat darbo laiko politikos.
  • Išėjimo į pensiją modeliai – suteikia įvairias išėjimo į pensiją galimybes su pelno pasidalijimo schema būsimiems pensininkams.
  • Komunikacijos ir pokyčių valdymas – plėtoja vadovaujančio personalo žinias apie vykdomus pokyčius, įskaitant vadovams vykdomus mokymus apie demografinių pokyčių įveikimą, vyresnio amžiaus žmonių mokymo ir darbo stebėseną bei aktyvų dažnų darbo mokymų skatinimą.

MVĮ labiau linkusios naudoti neformalius ir savišvietos požiūrius, tokius kaip veiksmų mokymasis, veiksmų peržiūros, mentorystė ir atsiliepimai apie stebėseną.

Paskutinį kartą modifikuota: Antradienis, 2014 rugsėjo 16, 15:34