1.1. Asmens higienos užtikrinimas

Apie asmens higieną dažnai kalbame mažų vaikų kontekste- asmens higienos įgūdžiai yra vieni pirmųjų, kuriuos mokiname mažametį vaiką pasirūpinti pačiam. Asmens higiena suprantama kaip atskira higienos dalis, kuri tiria kūno, drabužių, avalynės priežiūrą, buitines bei aplinkos sąlygas ir nustato normas bei taisykles, atitinkančias asmens amžiaus anatomines-fiziologines savybes, padedančias išsaugoti sveikatą ir sudaryti higieninio elgesio įpročius. Kalbant apie vyresnio amžiaus asmenų asmens higieną svarbu atkreipti dėmesį į:

  • Odos būklę ir jos priežiūrą;
  • Intymių kūno vietų priežiūrą;
  • Plaukų priežiūrą;
  • Rankų ir kojų priežiūrą;

Dažnai sakoma, kad oda yra žmogaus sveikatos būklės veidrodis. Švari, elastinga, gražios lygios odos spalva parodo žmogaus vidaus organų gerą veiklą ir pusiausvyrą. Odos priežiūra yra neatsiejama asmens higienos dalis. Vyresnio amžiaus žmonės dažnai skundžiasi išsausėjusia, jautria aplinkos poveikiams oda. Sudirgusi oda prasčiau atlieka apsauginę funkciją, per ją lengviau patenka infekcijos ir mikroorganizmai. Oda taip pat išskiria prakaitą- sveiko žmogaus organizmas per parą pagamina apie 500 ml prakaito (nedirbant žmogui, aktyviai judant šis kiekkis yra dar didesnis), kuris paprastai yra bekvapis. Tačiau patekęs ant nešvarios odos, prakaito kvapas tampa nemalonus. Tinkamai odos priežiūrai svarbu reguliariai ją prausti tinkamomis (rūgščių/ šarmų balanso nepažeidžiančiomis priemonėmis), kasdien keisti arčiausiai kūno esančius apatinius rūbus ir kojines. Tyrėjai sako, kad ant vieno kvadratinio centimetro žmogaus odos yra 8 milijonai bakterijų- todėl įtin svarbu tinkamai prižiūrėti odą, kad šios bakterijos neapsunkintu gyvenimo, vien tinkamai plaunant rankas šių bakterijų skaičius sumažėja 50 procentų.

Intymių kūno vietų sritis turi kai kurių ypatumų: čia atsiveria šalinimo organai, oda yra plonesnė ir jautresnė, ji gausiau prakaituoja ir yra labiau plaukuota. Intymių kūno vietų raukšlėse užsilaiko odos pleiskanos, šlapimo ir prakaito lašeliai bei riebalų dalelės, kurios sudaro palankią terpę bakterijoms daugintis ir skleisti blogą kvapą. Visa tai nulemia šios kūno dalies priežiūros specifiką ir svarbą. Tik švari oda gali normaliai funkcionuoti. Intymias vietas reikia apsiplauti ne rečiau kaip du kartus per dieną, kas vyresnio amžiaus asmenims dėl kultūrinių ypatumų ir tradicijų atrodo nesuprantamai.

Plaukai atlieka apsauginę funkciją vyresnio amžiaus asmens organizme. Atsižvelgiant į plauko ypatybes, galvos odos polinkį riebaluotis, aplinkos užterštumą (pvz. dulkėta aplinka) plaukus ir galvos odą reikėtų plauti 1-4 kartus per savaitę. Plaukų ir galvos odos priežiūrai reikėtų rinktis tinkančius šampūnus ir kondicionierius, džiovinant po trinkimo- plaukų neperdžiovinti bei naudoti šukavimui retas šukas. Tačiau net ir labai kokybiškos plaukų priežiūros priemonės negarantuos, kad plaukai atrodys gražiai- tai lemia tinkama mityba ir pakankamas vitaminų kiekis maiste.

Rankos ir kojos- mūsų galūnės, kuriomis dažniausiai tiesiogiai kontaktuojame su aplinkiniu pasauliu. Viršutinės kūno galūnės- rankos yra dažniausias pernešamų infekcijų ir susirgimų šaltinis, todėl įtin svarbu reguliariai po kiekvieno fizinio kontakto plauti rankas, esant poreikiui ir galimybei- jas dezinfekuoti tinkamu skysčiu. Plauti rankas svarbu kiekvieną kartą, kai jos atrodo nešvarios, papildomai- prieš kiekvieną valgį, pasinaudojus tualetu, pasisveikinus su dideliu skaičiumi asmenų. Rankas svarbu prižiūrėti: reguliariai kirpti nagus bei drėkinti odą (specialiais kremais ar aliejais).

Vyresnio amžiaus asmeniui kojas prižiūrėti sunku dėl fizinių apribojimų: sunku pasilenkti, pakelti kojas, kirpti nagus. Tinkama kojų priežiūra turėtų apimti ne tik nagų kirpimą, bet ir seno raginio sluoksnio pašalinimą (susikaupusi negyvų ląstelių masė yra puiki terpė dauginti mikroorganizmams, skleidžiantiems nemalonu kvapą ir sukeliantiems grybelinius susirgimus).

Tinkamai rūpinantis asmens higiena, vyresnio amžiaus asmuo sudarys malonų įspūdį, nuo sklis priimtinas kvapas. Kartais šie maži ypatumai, apie kuriuos nesusimąstome kasdieniniame gyvenime gali būti labai svarbūs. Su apsileidusiu, nešvariu žmogumi yra vengiama bendrauti, taip apribojama galimybė socializuotis, užmegzti ir palaikyti tarpusavio ryšius.

Paskutinį kartą modifikuota: Pirmadienis, 2014 rugsėjo 15, 17:50